TV-spel i barnböcker?

Lite siffror

Runt om i barnbokshyllorna hittar vi böcker om fotboll, vänskap, lekar, mysterier, äventyr och mycket annat som intresserar våra barn eller lär dem hur vårt samhälle fungerar. En bok som däremot inte finns (än) är en som tar upp ämnet TV-spel. Under 2014 köpte 62% av Sveriges hushåll en spelkonsol*. Året därpå stod tevespel som rekommenderas från tre år för en fjärdedel av tevespelsförsäljningen**. Den mobila marknaden täcker hela 43% av alla de spel som säljs**. Nu vet inte jag hur hög procent av dem som rör våra barn, men av min erfarenhet, från spelmedia, är kvinnor och barn den största konsumenten av spel till mobila enheter.

I stort sett alla dagens Svenska föräldrar känner säkerligen igen sig när de ser ett barn sitta med näsan i en surfplatta. Det är en distraktion, ett hjälpmedel och en underhållningsmaskin för våra barn. Ett spel som är väldigt populärt bland barn är Angry Birds. Uppföljaren, Angry Birds 2, utvecklades av Rovios Svenska studio i Stockholm och laddades ner hela 20 miljoner exemplar … på en vecka!

När jag Googlar “Barn och TV-spel” får jag upp 20.600.000 träffar på 0,49 sekunder. Andra träffen har rubriken “TV-spel gör barn beroende” och är publicerad på DN.se, en relativt trovärdig tidsskrift. Med den sökträffen, är det då konstigt att förvirring och debatter dyker upp kring barn och TV-spel?

Föräldrars ansvar?

Dessa tre stycken är en överhängande anledning till varför jag skrivit Kims digitala äventyr – pappa tar kontrollen. Detta är den första delen av en serie barnböcker om Kim. Jag tror och vill påstå att vi, läs samhället, lägger alldeles för stor press på TV-spelen som sak. Kan det bero på att vi, läs föräldrar, inte vill/orkar ta på oss ansvaret att delta i just detta intresse? Visa vad som är okej och vad som är en överdrift? Ska TV-spel vara en paus för föräldern eller en gemensam mötesplats där barn och föräldrar kan mötas på lika villkor och öva samspel, problemlösning, ordbruk och mängder av andra prövningar som dyker upp under spelets gång.

“Pappa tar kontrollen” är seriens första bok. Denna delen av serien lyfter fram kommunikationen mellan barn och förälder, en viktig del som är ett strot problem i många hushåll. Den är också tänkt att vara en ögonöppnare för föräldrar som ställer sig skeptiska till TV-spel som underhållningsform. Samtidigt tar den även upp frågor som; “Vad är verklighet och vad är TV-spel?”, “Hur löser man problem i en pressad situation?”.

Med andra ord är denna bok till för barn och föräldrar, då inte nödvändigtvis endast föräldrar med ett starkt TV-spelsintresse, trots att dessa kan hitta referenser till gamla klassiker.

* Källa: SCB
** Källa: Dataspelsbranschen