(inte) En vanlig barnboksproduktion…

(inte) En vanlig barnboksproduktion…

Enkla medel ger stora ting! Så va ”fotostudion” gjord.

Under ett par månader har jag funderat över hur jag ska digitalisera mina pärlplattor till Kims digitala äventyr. Till en början har jag fotat dem för att kunna skapa mig en uppfattning av hur resultatet kommer att bli. Detta har dock skett i olika ljusförhållanden, vilket ger en ojämn färgåtergivning och dålig kvalité.

Mitt andra alternativ var att scanna pärlplattorna. Tanken var att scannern skulle ge ett jämnt ljus och därmed ge en bra återgivning av pärlplattan. Dessvärre var ljuset väldigt starkt mot de glansiga pärlorna och filen blev såklart en färdigkomprimerad jpeg. I det stora hela så fick illustrationerna dålig kvalité.

Men i veckan var jag på ett stort svenskt möbelvaruhus (ja, Ikea). Där köpte jag en plastlåda och ett paket med á 3 LED-lister med tillhörande strömsladd. Detta inköp var början på min fotostudio, vissa delar i planeringen sket sig dock…

Det började med att listerna saknade mellankoppling. Med andra ord kopplades de direkt i varandra och kunde därmed inte formas efter lådans form. Men det finns inga problem som inte har en lösning! Lösningen i detta fallet blev att öppna upp strömbrytaren, skarva kabeln och knippsa till två stycken 10 cm-sladdar för att sedan löda ihop strömbrytarens kopplingar igen.
De korta sladdstumparna löddes sedan på kopplingspunkterna mellan två LED-lister vilket resulterade i att jag nu kunde följa lådans kant.

Efter att jag testat den nybyggda studion en gång kändes ljuset lite väl riktat. Detta löste jag genom att skrynkla ihop aluminiumfolie som fästes på lådans kanter. I botten tejpade jag fast ett formklippt A3-papper för att få en neutral och ljus bakgrund.
Tack vare aluminiumfoliens oregelbundna ljusreflektion blev ljuset mycket jämnare denna gången och jag känner mig där med nöjd!

Här nedan kan du se lite bilder från bygget.
Total kostnad, strax under 200 kronor (exkl. moms)

Ja, det blev lite mer jobb än jag väntade mig, men jag är väldigt nöjd med resultatet. Det bästa av allt är att studion ger samma ljus dygnet runt, så man behöver inte anpassa sig efter solens strålar!

Nedan har jag lagt upp en jämförelse mellan första testbilden och dagens ”studiobild”. Den första bilden är tagen mot grön bakgrund i sol/lamp-ljus.

Till vänster ser ni den tidigare versionen av fotot (fotat utan studion). Till höger ser ni den nyare versionen (fotat i studion).
Till vänster ser ni den tidigare versionen av fotot (fotat utan studion). Till höger ser ni den nyare versionen (fotat i studion).

Förhandsboka Kims digitala äventyr här. Glöm inte följa bloggen via din e-mejl genom att lägga till den till höger. ->

2 thoughts on “(inte) En vanlig barnboksproduktion…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *