En nutida Nils Holgersson

En nutida Nils Holgersson

Nils Holgersson har fått en arvinge, hen heter Yarny och lever som ett ulligt garnnystan i en digital värld!

Precis som jag nämnde i slutet av förra inlägget så kommer inte detta inlägget handla om Kim eller boken i sig. Däremot har jag spelat ett spel som jag anser är lite av en motsvarighet till Kims digitala äventyr, i spelform. Detta är ingen recension och inlägget sponsras varken av EA (publisher) eller Coldwood (utvecklare).

Innan jag börjar skriva om spelet vill jag lägga in ett stycke om Selma Lagerlöf. Ni känner säkerligen till Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige på ett eller annat sätt. För min del läste jag den för min son i höstas, vilket var första gången jag själv tog mig igenom boken.
Nils Holgersson är en pojke som förvandlas till pyssling. Han kommer i kontakt med gårdens gås och följer med från sydligaste Skåne till nordligaste Lappland. Bilderna illustrerar olika delar av Sveriges landskap och till en början var boken skriven som en lärobok för de yngre.

Martin Sahlin visar upp Unravel för första gången under E3 (Electronic Entertainment Expo), en presentation som exploderade i sociala medier.

Ni som spelat Unravel ser säkerligen redan de likheter mellan Unravel och Selma Lagerlöfs bok som jag är ute efter. För er som inte spelat spelet kan jag bara säga att Yarny, väsenet i Unravel, är nutidens Nils Holgersson.
På ett helt fantastiskt sätt speglas de Svenska skogarna, kusterna och vildmarken i Unravel. Den magiska grafiken och fysiken skapar en känsla av närhet och personlighet. Om du som spelare någonsin varit ute i den Svenska naturen under din barndom så kommer passiva minnen leta sig fram i din hjärna.
Jag brukar säga att grafiken i spel egentligen är irrelevant. Det viktigaste är att spelet är genomtänkt och bygger på en bra mekanik. Men i detta fallet så bidrar grafiken till en så pass stark känsla att Unravel inte skulle vara samma underbara upplevelse på de äldre konsolerna.

Det bästa av allt är att Unravel är 100% spelbart för hela familjen. Det bygger på problemlösning och pusselsegment, så det kan bli klurigt för de minsta att ta sig igenom spelets banor på egen hand. Däremot är det ett ypperligt spel att, som vuxen, sätta sig ner med sina barn och spela, hjälpas åt och utforska Sverige i marknivå.
Marknivå? Ja, Yarni är inte mycket högre än ett blåbärsris. Detta medför att vi får uppleva den natur vi befinner oss i dagligen ur en helt annan vinkel. Även här kan vi dra kopplingar till Nils Holgersson. Genom att ha färdats rike upp och rike ner på en gåsrygg skådade Nils den Svenska naturen likt en målning från ovan. De skånska gårdarnas lapptäcken och de breda älvarna som avgränsade de djupa skogarna i norr.

Den digitala och interaktiva miljö vi vistas i under äventyret Unravel kan ge våra barn en kännedom om hur naturen ser ut runt om i Sverige. Berättelsen ger även en moralisk tankeställare, dels på ett privat plan men också på ett samhällsmässigt plan.

Vill ni höra hur skaparna av spelet själva beskriver utvecklingen av spelet kan ni lyssna på det dedikerade Unravel-avsnittet i podcasten Mamma Pappa Spel som gör en genomgående intervju med Martin Sahlin och Michael Gill.

Vill du förhandsboka Sveriges första barnbok om TV-spel? Gå in här och lägg en förhandsbokning på ett signerat exemplar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *