Digital error!

Digital error!

Jag har funderat och tänker testa att backa tillbaka till skoltiden, nu ska det skrivas analogt!

Under hela mitt liv har jag varit väldigt tekniskt lagd. TV-spel, personsökare, snabbtelefoner, mp3-spelare, LCD-skärmar och mobiltelefoner. Jag gillar helt enkelt att testa det senaste nytt, gärna igår! Men nu börjar det bli lite skillnad.

Jag vet inte om det är för att jag närmar mig trettio med stora steg eller om jag helt enkelt är öppen att bredda mitt sinne(?). Känns konstigt att försöka övertala folk att leva i ”molnet”, nå sina filer från varenda liten enhet eller sköta allt med mobilen. Mycket sköter jag faktiskt via mobilen, mejlar, skriver, nätverkar, googlar, lyssnar, ser, ja … i stort sett det mesta som konsumeras via digital väg.

Efter att ha läst igenom manuset till Kims digitala äventyr ett par gånger via datorn, mobilen eller surfplattan testade jag att skriva ut texten på papper. Ni vet sånt där man kan vika till flygplan eller måla med vattenfärg på. Resultatet blev att jag läste min text på ett helt nytt sätt! Jag såg brister som mina ögon skummade igenom på den bakbelysta skärmen.

Sedan dess har jag alltid printat ut ett nytt utkast för att läsa igenom och notera. Därefter har jag ändrat texten i datorn och gjort om samma ritual igen.
Förutom att lägga upp söta bilder på mina barn, dela meningslösa bilder från min träning och annat tidsfördriv använder jag Facebook till att nätverka med andra författare. Där har jag scrollat förbi personer som skriver deras böcker med penna och papper … penna och papper(!).
Till en början utgick jag ifrån att deras inlägg har skjutits upp sedan 1869. Efter lite efterforskning fanns inte ens Facebook då, det grundades i februari 2004 (wow!). Med andra ord måste dessa människor leva parallellt med mitt datorknapprande och molnsparande.

Så nu har jag tänkt följande; Om det nu är så att hjärnan är mer uppmärksam på läsning vid utskrivna texter kanske inspirationen stimuleras bättre när jag skapar en fysisk text? Något jag säkert vet är att ett synbart resultat triggar igång något i hjärnan som ger motivation. Ska vi vara ärliga så är handskrivna sidor betydligt mer synbara och överskådliga än sidor i ett worddokument. Hur mycket man än scrollar!

Då har vi ju nackdelen med papper, vad händer om grannungen äter upp mina papper eller om blocket brinner upp? Man kanske bara ska fota sidorna med jämna mellanrum och ladda upp i … molnet? Ja, det slutar väl i molnet tillslut ändå, hur man än gör. Men det är ju trots allt 2016!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *